Rögös utak

• Miért kell nekünk az orosz-iráni-észak koreai-kínai érdekkörhöz tartoznunk? Elmaradott országokhoz, idióta vezetőkkel? Ki hatalmazta fel a magyar miniszterelnököt, hogy az Európai Unióval szemben egy ilyen irányvonalat képviseljen? Meg a török, kazah, azeri csapathoz? Csupa fejlett, haladószellemű, modern ország. Vagy Orbán úgy érzi, közöttük még lehet király? Ezeket még be tudja palizni?

Miért kell nekünk tűrnünk, hogy a hatalom magánkézbe játssza át a közvagyont, hogy milliárdokat költsön a vezér hobbijára, a hatalmon lévők érdekeit szolgáló kampányokra, repülő és jacht utakra, amikor ezer forint egy kiló kenyér?

Miért nézzük el, hogy nem csak reggel, este meg délben, hanem folyamatosan hazudnak nekünk? Szankciókról, háborús inflációról, vészhelyzetről, ellenségekről, kereszténységről, konzultációról, arról, hogy még sohasem hazudtak, a választók akaratáról, a migrációról, gyakorlatilag mindenről. Egy értelmes választ, egy őszinte szót nem hallani a kormánypárti politikusoktól évek óta. Persze értelmeset az ellenzékiektől se gyakran. Sajnos.

• Ha egy megtisztulási folyamatot egy ordenáré nagy hazugsággal kell kezdeni, az nem sok jót ígér a helyzet komolyságát tekintve.
Tusványoson Pesty László filmrendező a pódiumon ezt mondta:
“A kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét.” És megemlítette, hogy Magyarországon a Lölő jelenség hasonlatos a Biden jelenséghez, förtelmes mind a kettő.
Amikor egy riporter rákérdezett, hogy mire is gondolt, akkor ezt mondta:
“Gondolom kire gondolnak magyar honfitársaim, amikor Lölőznek, bár tényleg nem tudom, hogy kit neveznek így.”
Dehogynem.
Aztán kínos magyarázkodás következett:
“Én egy csökkent értelmű medvebocs vagyok, az ember beszél össze-vissza, összetéveszti Szíjj Lászlót Micimackóval, vagy Fülessel.”
Így nehéz lesz tisztulni.

• Az sem biztos, hogy lesz szuperkórház, de Kocsis Máté felesége már öt éve onnan kapja a fizetését. A Fidesz-frakció Sajtóosztálya közleményben így védte meg Kocsis Máté feleségét: “Kocsisné Márkus Szilvia a magyar átlagbérnél kevesebbet, nettó 326 ezer forintot keres.”
Azt viszont a semmiért kapja. Úgy meg nem rossz.

Békevágy

Ha nem adunk és nem is engedjük át az ukránoknak szánt fegyvereket, akkor ezzel elősegítjük a békét. És azt is, hogy bármelyik megbomlott agyú diktátor akkor, és ott indítson háborút más országok ellen, lépje át hadsereggel a határokat és gyilkolja le az ott élő népeket, amikor csak akarja.

A Fidesz propagandisztikus fejtegetéseit kritikátlanul elfogadó csoportok imanapokat szerveznek a béke érdekében. Mi békepártiak vagyunk. Milyen szép. Bezzeg az ellenzékiek háborúpártiak. Legalábbis ezt hazudják öles betűk a plakátokon. Arról, hogy ezt a békét hogyan is érhetnénk el, soha egyetlen szó sem esik. Csak mantrázzák végtelenül, hogy nem kellene már embereknek meghalniuk, meg hogy valakik nagyon jól járnak ezzel a háborúval és ennek a töméntelen pénznek sokkal jobb helye lenne máshol. Milyen igaz. Az ügyes hazudozó nem teljes képtelenségeket hazudik, hanem olyasmit, aminek van igazságtartalma. Ami védhető. Ebben a Fidesz profi.

Hogyan érhetne véget a háború?

Például a Fidesz által preferált forgatókönyv szerint senki nem ad sem fegyvereket, sem pénzt, sem segítséget az ukránoknak, akik így rövid idő alatt kapitulálnak és elvesztenek az országukból néhány megyét. Nagy ügy. A Krím félszigetet már így is elvesztették, túlélik ezt is.

Vajon, ha a románok úgy döntenének, hogy katonai erővel elfoglalják Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyét, a magyar kormány akkor is békéről papolna? Hogy nem az a fontos, hogy ki támadott meg kit, hanem az, hogy béke legyen és hogy ne haljanak meg az emberek? Vagy pedig telesírná a világot, hogy micsoda vérlázító agresszió történt!

A háború végtelen egyszerűen és gyorsan befejeződhetne. Az oroszok szépen megfordulnak és hazatakarodnak. Vissza a nemzetközi szerződések által garantált határok mögé. És nem támadnak meg más országokat, hogy azok javait erővel elorozzák. Ez volna az igazi béke.

Svédek

A világ 4. legversenyképesebb országa.  A világ legjobb minőségű acélját termelik. Gépipara (pl. hajó, repülőgép, gépkocsi) a minőségi acélt dolgozza fel. A világ élvonalába tartozik: a híradástechnika, elektronika (mobiltelefonok, számítógépek, elektronikus rendszerek), az irodagépipar, golyóscsapágygyártás.
Az ország fakitermelésben 11. a világon, egyike a legnagyobb papírgyártóknak.
Leghíresebb márkák: Volvo, Scania, Saab, Ikea, Electrolux, Ericsson,
H&M, Lindab, Tetra Pak.
Bruttó svéd GDP: 579,7 milliárd USD (A magyar ennek az egyharmada sincs.)

Őket hülyézzük.

Hírek

Távozik hivatalából Nicola Sturgeon skót kormányfő
Mert szerinte Skóciának is és neki is jobb így.
Ugye milyen elképzelhetetlen, hogy ez valaha Magyarországon is megtörténhet?

Gulyás Gergely: Csökkent az esélye, hogy a FIDESZ visszatérjen az Európai Néppártba
Szerintem nem bánják. És nem is engednék.

Az Integritás Hatóság köszöni, de Horváth András nem fér bele az elképzeléseikbe
Naná, hogy nem. Ért ahhoz, amit csinálnia kellene. Tűrhetetlen.

Rejtély Egerben: a városfejlesztő cégnél szőrén-szálán eltűnt a közpénzből vett milliós kanapé
Úgy bírom, amikor hülyének tettetjük magunkat. A pasi vett egy 900 ezres kanapét, aztán betette az irodába a saját koszlott ülőgarnitúráját. Vajon hova lett az új cucc? Csak nem hazavitte? DE!!! Hol itt a rejtély?

Több mint száz gyalogos halt meg közlekedési balesetben 3 év alatt
Állandóan a környezetvédelemről papolnak, meg a káros kibocsátásról, miközben 6 tonnás teherautók állnak meg 50 km/órás sebességről, hogy Józsibá átmehessen az utca egyik oldaláról a másikra. 8-10 autó áll meg a zebránál, hogy valaki átballaghasson. Azzal a felkiáltással, hogy vigyázni kell a gyalogosra. Ha a gyalogos várna 30 másodpercet, biztonságban átkelhetne.
Lehet, hogy elsősorban a gyalogosnak kellene vigyáznia saját magára. De nem vigyáz, mert tudja, hogy neki mindenhol elsőbbsége van. Így aztán úgy lép le az úttestre, hogy körül sem néz. Majd az autósok vigyáznak, ha nem akarnak börtönbe menni. Ő meg inkább meghal, de megmutatja, hogy végre ő az úr. Neki csak ez maradt. A sok hülye ül a kényelmes autóban, neki meg gyalogolnia kell. Akkor várjanak. És még lassabban poroszkál át a zebrán.
A kerékpárosok. Értem én, hogy nem füstöl, meg egészséges (persze biztosan nem a belvárosban, mert ott épeszű ember nem kerékpározik), de van sötétebb vetülete is. Magyarországon az országutak szinte mindegyikén 2 sávban folyik a forgalom. Egy oda, egy vissza.
Elindul egy biciklis Budapestről Velencére. Van valakinek fogalma arról, hogy az alatt a két óra alatt, amíg odaér, hány autónak kell a szembejövő sávba átmennie – ami az egyik legveszélyesebb manőver – hogy kikerüljék a kerékpárost? Hogy hányszor gyűlik fel mögötte kocsisor, mert a szembejövő forgalom miatt nem lehet elmenni mellette? Hogy mennyi drága benzint pocsékolunk el és hogy mennyi lehet a kibocsátott többlet légszennyezés? Erről nincs adat és nem is érdekel senkit.
Semmiképp ne haljon meg száz gyalogos 3 év alatt, de ne haljon meg 2 ezer autós sem, a stressz, idegrendszeri és egyéb – a közlekedés okozta – betegségek okán. Rájuk is vigyázni kellene.

Aki a város szélén tenné le az autót, annak gyakorlatilag nincs hova
Hát pont ez az. Emberek! Szálljatok ki az autóból, ne gyertek be vele a városba, mert az mindenkinek rossz! Füst, tömeg, elmebaj. Rendben. Lerakom a kocsit a város szélén. De nincs parkolóhely. Ha reggel 7 után érsz oda, esélytelen. És akkor állnak fűre, fára, kijáratba, bejáratba. Káosz.
Amikor a főváros megelégelte, hogy az autósok fél kerékkel felállnak a járdára, akkor az ominózus helyeken elegáns betongúlákat telepítettek és a probléma keddről szerdára megoldódott.
Itt is pontosan ezt kell tenni. Busz és vonat állomások környékén tágas, fával beültetett parkolókat kell építeni. Annyi – ennél sokkal feleslegesebb – dologra van pénz, erre is lehetne. Akarat kérdése.

A NATO nem a biztonságunkat garantálja, hanem veszélyt jelent Magyarországra – írja a Magyar Nemzet

A hatalmon lévőknek véglegesen és visszavonhatatlanul elment az eszük?

Csűrés-csavarás

• Országszerte találkozhatunk az utak mellé kihelyezett plakátokkal: a szankciók tönkretesznek minket! Az ellenzék hangsúlyozza, hogy ezeket a szankciókat Orbán Viktor is megszavazta. Orbán Viktor azt mondja a Kossuth rádióban, hogy nem szavazta meg. Valaki hazudik. Vagy csak a szokásos kommunikációs csűrés-csavarás? Igen.

Orbán Viktor úgy érti, hogy a Brüsszel által előterjesztett formában nem fogadott el néhány szankciót. Ez így is volt. De azt állítani, hogy nem fogadta el azokat: nettó hazugság, megtévesztés. Végül igenis megszavazta, enélkül azok nem is léphettek volna életbe.

A bíróság előtt álló erőszaktevő ezzel védekezik: Bíró Úr, csak félig volt erőszak, hiszen én akartam!

• Amíg az állami intézményekben (pl. iskolákban) 18 fokban folyhat a munka, addig a parlamentben 23 fok van. Ezt tette szóvá Jakab Péter képviselő. Azt a választ kapta a Parlament Sajtóirodájától, hogy próbálják tartani a 18 fokot, de a hőmérsékletet az is befolyásolhatja, hogy hányan vannak éppen a teremben. Tehát az előírtnál magasabb hőmérsékletet valószínűleg a testhő állította elő. Ha pedig a képviselők lázasan is bemennek dolgozni, akkor hamarosan rövidujjúban is lehet majd szavazni.

• Orbán Viktort egy olyan szurkolói sálban fotózták a magyar-görög meccsen, amelyen Nagy-Magyarország volt látható. Úgy látszik, olyan sok barátja van a miniszterelnöknek, hogy nyugodtan verhet még egy szöget a Visegrádi 4-ek koporsójába. Amikor szóvá tették Orbánnak a sálat, annyit nyilatkozott, hogy a foci nem politika. Akkor vajon miért csinál belőle azt?

Az osztrák külügy elegánsan csak annyit üzent: tájékoztatni fogják a magyar miniszterelnököt, hogy ha esetleg elkerülte volna a figyelmét, hogy Magyarország határai 100 évvel ezelőtt megváltoztak.

Háborús infláció

Ez most az új verbális találmány. Azért brutális az infláció, mert háború van. És harsoghatják nyugodtan, mert tudják, hogy a kutya sem veszi észre, hogy 2021. novemberében vezették be az üzemanyagok, és 2022 február 1-től pedig egyes élelmiszerek hatósági árait. Az orosz invázió pedig 2022. február 24-én kezdődött. Tehát már a háború előtt is akkora volt az infláció, hogy árplafonokat kellet bevezetni. A szándék nyilvánvaló: nem a kormány vagy a gazdasági vezetés hibás az elszabadult inflációért, hanem a háború.

Ugyanezt játszák el az energia árakkal. A Brüsszeli szankciók tönkretesznek minket. Ha ezt az oroszok mondanák, még lenne is értelme. De így? Az Oroszország ellen bevezetett szankciós csomagokban szó sem volt energiáról, leginkább beutazási, kereskedelmi korlátokról szóltak – még ez alól is kivételt képeztek az élelmiszer szállítmányok – , oligarchák pénzének befagyasztásáról, ilyesmikről. Energetikai korlátozások nem szerepeltek a szankciós csomagokban egészen a legutóbbi időkig. December 5-től nem lehetséges majd az orosz nyers kőolaj importja, de ez alól kivétel Magyarország és Szlovákia is. Tehát a Brüsszeli szankciók semmiképpen sem felelősek az energia árának elfogadhatatlan mértékű emelkedéséért.

Napi hazugságok

A miniszterhelyettes szerint sok fontos dolog van a parlament asztalán, nem csak a svéd és finn NATO-csatlakozás. Egyébként pedig a kormány és a parlament két független hatalmi ág Magyarországon.

Ez komoly? Azért nem foglalkozik a parlament a két ország NATO tagságának kérdésével, mert olyan sok ennél fontosabb kérdés van napirenden, hogy nem fér bele az idejükbe? És ezt bele bírja mondani a kamerába anélkül, hogy elröhögné magát. A kormány már benyújtotta a parlamentnek a javaslatot, és ha az még nem foglalkozott vele, az az ő sara, a kormány nem szólhat bele a parlament munkájába, mert tiszteletben tartja a hatalmi ágak különállóságát.

Dehogy tartja tiszteletben. A parlament hosszú idő óta szavazógépként működik, a kormány által diktált módon. Egyszerűen arról van szó, hogy Orbán Viktor megpróbálja kizsarolni az Európai Unióból a jogállamisági problémák miatt visszatartott 3 ezer milliárd forintot. Ez maradt szegény Viktornak, a vétó. Most az EU és 79 afrikai és csendes-óceáni ország stratégiai megállapodását vétózza a magyar kormány. Ha a vétó jogot kicsavarják a kezéből – és előbb-utóbb kicsavarják – nem marad semmije, amivel ártani tudna. Most még ott tesz keresztbe az EU-nak, ahol csak tud.

• 44 évig vártuk, hogy megszabaduljunk az oroszoktól, most akkora oroszbarátok lettünk, a remélt olcsó gázért, vagy ki tudja milyen okból, hogy a fal adja a másikat. De azt hazudjuk, hogy Ukrajna mellett állunk. A kormány által vezérelt médiumokból pedig ömlik az orosz propaganda. És lám működik: a rendszerváltás előtt az oroszok közutálatnak örvendtek Magyarországon, most mégis sokan drukkolnak az agresszor Putyinnak.

• A Pesti Srácok főszerkesztője szerint az nem hírhamisítás, hogy ukrán bombázásnak próbálják beállítani az orosz bombázást, hanem gondatlan szerkesztés. Milyen az a szerkesztőség, ahol ez előfordulhat?

• A Magyar Turisztikai Ügynökség 2,3 milliárd forintot kapott 2018-ban, hogy leforgasson egy országimázs filmet. Ebből a filmből soha senki nem látott egyetlen kockát sem. A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya szerint ebben semmi gyanús nincs. Rongyos 2,3 milliárd eltűnik? Miért is lenne gyanús?

Sofőr

A gyerek végig bukdácsolja az általános iskolát. A szülőket próbálják rávenni, hogy kisegítő iskolába járjon, de erről hallani sem akarnak. Az ismerősök, a barátok meg a rokonság majd azon fog csámcsogni, hogy az ő csemetéjük nem egészen százas.

Mindenből kettessel átcsúszik, természetesen továbbtanulás szóba sem jön, még egy szakmája sincsen, de semmi vész, van megoldás. Kell neki egy jogosítvány.

Addig próbálkozik, addig gyakorolgat, amíg valamelyik vizsgabiztos egy kosár libamáj, vagy egy vastag boríték ellenében átengedi a vizsgán.

És onnantól a te társad az utakon. Vezethet kamiont, teherautót, taxit, vagy buszt, amelyiken utazik ötven ember.

Te meg csodálkozol, hogy mi folyik az utakon.

Innen-onnan

• Meglepte és megbotránkoztatta Pankotai Lili, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának végzős diákja az iskola vezetését azzal a slam poetryvel, melyet a lány az október 23.-i tanártüntetésen adott elő.
Ahogyan meglepte és megbotránkoztatta a közvéleményt annak idején Gyurcsány Ferenc azzal a beismeréssel, hogy hazudott.

A politikusok hazudnak.
A folyó folyik.
Az idő megy.
A középiskolás gyerekek (sajnos) így beszélnek.

Nem tudtátok?

Az is jellemző, hogy Pankotai Lili mondandójából ennyit értettek meg. A trágárságot. A többit, a lényeget – hasonlóan az őszödi beszédhez – nem értik, nem hallják.

• Az “Elhibázott szankciók” most a kormány kötelező szlogene, az összes kormányközeli médium ezt harsogja, naponta megszámlálhatatlan mennyiségben. (Teszik ezt annak ellenére, hogy ezeket a szankciókat Magyarország kivétel nélkül mind megszavazta.)
A nyilatkozó kormánypárti politikusok is az elhibázott szankciókat szajkózzák, függetlenül attól, hogy milyen témakörben kérdezik őket. Ezzel sikerült elérni, hogy a magyarok legalább fele is úgy gondolja, valóban elhibázottak a szankciók, pedig fogalmunk sincs, hogy tulajdonképpen mik is ezek a szankciók és mik a hatásaik.

Arról sohasem szól a híradás, hogy a szankciókra azért volt szükség, mert egy ország megtámadott egy másik országot és onnan területeket akar elrabolni. Ha nincsenek szankciók, Oroszország gondolhatja, hogy akkor legyen az övé Belorusszia, Kazahsztán, vagy éppen vissza kellene állítani a Szovjetuniót. Mit lehet tenni a szankciók helyett? Erre a kormány azt válaszolja: békét kell kötni. A béke nagyon kívánatos dolog, ami akkor következne be, ha Oroszország abbahagyná az agressziót és kivonulna Ukrajnából. És többé nem rúgná fel az összes létező nemzetközi törvényt és jogszabályt.

Hanyatlik a Nyugat. Fiatalabb koromban 20 évig hallgattam ezt a sületlenséget. Most megint sűrűn hallom.
Számomra az teszi világossá egy ország vezetésének, berendezkedésének az ország gazdaságára, életszínvonalára kifejtett hatását, ami Koreában vagy Németországban történt. Észak-Korea egy szegény, elmaradott, diktatórikus irányítás alatt szenvedő ország. Dél-Korea GDP-je a 39-szerese Észak-Koreának. Ugyanaz a nép, ugyanabban a földrajzi fekvésben, ugyanazokkal a lehetőségekkel, de az egyik rendszer csőd, a másik – minden hibája ellenére – nagyságrendekkel minőségibb, élhetőbb életet biztosít.
Németország kettészakítása után 44 év alatt hová jutott a nyugati, és hová a keleti országrész. Az egyikben Mercedeszeket gyártottak, a másikban Trabantokat. A fejlett, demokratikus országok minden mutatóban jobbak, mint az autokrata, diktatórikus rendszerek. Akármit hazudnak róluk.

• Egy közepesen népszerű film, a Bad Boys elkészítése 130 millió dollárba került és 273 millió dollár volt a bevétel. A Blokád című magyar film másfél milliárd forintba került és eddig 23 millió forintot hozott. Ilyen hatékonyak vagyunk mi. De majd azt hazudják, hogy másfél millió látogató volt. Pontosan annyi, mint a Vadászati Világkiállításon.

Irritáló

• A tisztességes pedagógus teljesítménye nem a fizetésétől függ – mondja ezt Kövér László házelnök, akinek a havi fizetése bruttó 3,6 millió forint. Azért ehhez kell egy bajusz nem?

• Orbán Viktor – csak azért, hogy tényező lehessen az európai politikában – bárkivel hajlandó lepaktálni. A demokrata, liberális pártokon keresztül erre nem volt esélye, hát kiléptette a FIDESZ-t az Európai Néppártból és most a szélsőjobbal barátkozik. Az idegenellenesség, a civilizált világ hibáinak felnagyítása, a fasiszta ideológiák dédelgetése még ma is sokat hoznak a választási konyhára. Végtelenül szomorú.

• Azzal a riogatással nyerte meg a FIDESZ az áprilisi választásokat, hogy a baloldal győzelme esetén megszűnne a rezsicsökkentés. Aztán négy hónapra rá duplájára emelte az áram, és nyolcszorosára a gáz árát. Persze hagyott magának menekülő utat: csak az átlagfogyasztás fölött kell ennyit fizetni. És ki határozza meg a rendkívül alacsony átlagfogyasztást? Ugyanazok, akik meghatározzák, hogy miről lehet népszavazást tartani. Hogy mekkora az infláció. Vagy, hogy ki milyen pozíciót, kormányzati megbízást, jutalmat, koncessziót, birtokot, kinevezést kapjon. Csupa megbízható és hiteles döntéshozó.

• Jól mutatja az “előre, nem hátra” irányt a megyék átnevezése vármegyékké, az ispán titulus visszahozása, az abortusz körüli új szabályok. Fekvő emberbe nem rúgunk, teherbe esett nőkbe igen, a tanárokat pedig kirúgjuk, ha elégedetlenkednek.

• Ígérnek most fűt-fát az Európai Uniónak, hogy megkaphassuk azt a 6400 milliárd forintot, ami égetően hiányzik a magyar gazdaságból. De nem gondolják komolyan. Ugyanúgy kijátsszák majd a saját vállalásaikat, mint Putyin a 8 éves elnöki törvényt. Ha letelik a 8 év, átadja az elnökséget egy bizalmasának, aki 4 év múlva vissza adja neki. Így tartják be a törvényeket Oroszországban. Sajnos egyre inkább nálunk is.

• Jól példázza, hogy milyen, amikor valami nincs jól átgondolva, a vajdasági magyarok esete. Amikor a FIDESZ lehetővé tette, hogy a külhoni magyarok kettős állampolgárságot kaphassanak, rengeteg erkölcsi és szavazatbeli támogatást zsebelt be. Arra nem gondoltak, hogy ez is oka lesz annak, hogy vészesen fogy a Vajdaságban a magyar nemzetiségű emberek száma. Egyszerűen kivándorolnak. Elmennek máshova. A fiatalok Magyarországon járnak egyetemre és túlnyomó többségük itt is marad. A kezdeti 400 ezres lélekszám mára a felére esett vissza. És senki nem tudja, hol a vége. Jószándékú nemzetiségi eutanázia.

Következő oldal →