Irritáló

• A tisztességes pedagógus teljesítménye nem a fizetésétől függ – mondja ezt Kövér László házelnök, akinek a havi fizetése bruttó 3,6 millió forint. Azért ehhez kell egy bajusz nem?

• Orbán Viktor – csak azért, hogy tényező lehessen az európai politikában – bárkivel hajlandó lepaktálni. A demokrata, liberális pártokon keresztül erre nem volt esélye, hát kiléptette a FIDESZ-t az Európai Néppártból és most a szélsőjobbal barátkozik. Az idegenellenesség, a civilizált világ hibáinak felnagyítása, a fasiszta ideológiák dédelgetése még ma is sokat hoznak a választási konyhára. Végtelenül szomorú.

• Azzal a riogatással nyerte meg a FIDESZ az áprilisi választásokat, hogy a baloldal győzelme esetén megszűnne a rezsicsökkentés. Aztán négy hónapra rá duplájára emelte az áram, és nyolcszorosára a gáz árát. Persze hagyott magának menekülő utat: csak az átlagfogyasztás fölött kell ennyit fizetni. És ki határozza meg a rendkívül alacsony átlagfogyasztást? Ugyanazok, akik meghatározzák, hogy miről lehet népszavazást tartani. Hogy mekkora az infláció. Vagy, hogy ki milyen pozíciót, kormányzati megbízást, jutalmat, koncessziót, birtokot, kinevezést kapjon. Csupa megbízható és hiteles döntéshozó.

• Jól mutatja az “előre, nem hátra” irányt a megyék átnevezése vármegyékké, az ispán titulus visszahozása, az abortusz körüli új szabályok. Fekvő emberbe nem rúgunk, teherbe esett nőkbe igen, a tanárokat pedig kirúgjuk, ha elégedetlenkednek.

• Ígérnek most fűt-fát az Európai Uniónak, hogy megkaphassuk azt a 6400 milliárd forintot, ami égetően hiányzik a magyar gazdaságból. De nem gondolják komolyan. Ugyanúgy kijátsszák majd a saját vállalásaikat, mint Putyin a 8 éves elnöki törvényt. Ha letelik a 8 év, átadja az elnökséget egy bizalmasának, aki 4 év múlva vissza adja neki. Így tartják be a törvényeket Oroszországban. Sajnos egyre inkább nálunk is.

• Jól példázza, hogy milyen, amikor valami nincs jól átgondolva, a vajdasági magyarok esete. Amikor a FIDESZ lehetővé tette, hogy a külhoni magyarok kettős állampolgárságot kaphassanak, rengeteg erkölcsi és szavazatbeli támogatást zsebelt be. Arra nem gondoltak, hogy ez is oka lesz annak, hogy vészesen fogy a Vajdaságban a magyar nemzetiségű emberek száma. Egyszerűen kivándorolnak. Elmennek máshova. A fiatalok Magyarországon járnak egyetemre és túlnyomó többségük itt is marad. A kezdeti 400 ezres lélekszám mára a felére esett vissza. És senki nem tudja, hol a vége. Jószándékú nemzetiségi eutanázia.