Innen-onnan

• Meglepte és megbotránkoztatta Pankotai Lili, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának végzős diákja az iskola vezetését azzal a slam poetryvel, melyet a lány az október 23.-i tanártüntetésen adott elő.
Ahogyan meglepte és megbotránkoztatta a közvéleményt annak idején Gyurcsány Ferenc azzal a beismeréssel, hogy hazudott.

A politikusok hazudnak.
A folyó folyik.
Az idő megy.
A középiskolás gyerekek (sajnos) így beszélnek.

Nem tudtátok?

Az is jellemző, hogy Pankotai Lili mondandójából ennyit értettek meg. A trágárságot. A többit, a lényeget – hasonlóan az őszödi beszédhez – nem értik, nem hallják.

• Az “Elhibázott szankciók” most a kormány kötelező szlogene, az összes kormányközeli médium ezt harsogja, naponta megszámlálhatatlan mennyiségben. (Teszik ezt annak ellenére, hogy ezeket a szankciókat Magyarország kivétel nélkül mind megszavazta.)
A nyilatkozó kormánypárti politikusok is az elhibázott szankciókat szajkózzák, függetlenül attól, hogy milyen témakörben kérdezik őket. Ezzel sikerült elérni, hogy a magyarok legalább fele is úgy gondolja, valóban elhibázottak a szankciók, pedig fogalmunk sincs, hogy tulajdonképpen mik is ezek a szankciók és mik a hatásaik.

Arról sohasem szól a híradás, hogy a szankciókra azért volt szükség, mert egy ország megtámadott egy másik országot és onnan területeket akar elrabolni. Ha nincsenek szankciók, Oroszország gondolhatja, hogy akkor legyen az övé Belorusszia, Kazahsztán, vagy éppen vissza kellene állítani a Szovjetuniót. Mit lehet tenni a szankciók helyett? Erre a kormány azt válaszolja: békét kell kötni. A béke nagyon kívánatos dolog, ami akkor következne be, ha Oroszország abbahagyná az agressziót és kivonulna Ukrajnából. És többé nem rúgná fel az összes létező nemzetközi törvényt és jogszabályt.

Hanyatlik a Nyugat. Fiatalabb koromban 20 évig hallgattam ezt a sületlenséget. Most megint sűrűn hallom.
Számomra az teszi világossá egy ország vezetésének, berendezkedésének az ország gazdaságára, életszínvonalára kifejtett hatását, ami Koreában vagy Németországban történt. Észak-Korea egy szegény, elmaradott, diktatórikus irányítás alatt szenvedő ország. Dél-Korea GDP-je a 39-szerese Észak-Koreának. Ugyanaz a nép, ugyanabban a földrajzi fekvésben, ugyanazokkal a lehetőségekkel, de az egyik rendszer csőd, a másik – minden hibája ellenére – nagyságrendekkel minőségibb, élhetőbb életet biztosít.
Németország kettészakítása után 44 év alatt hová jutott a nyugati, és hová a keleti országrész. Az egyikben Mercedeszeket gyártottak, a másikban Trabantokat. A fejlett, demokratikus országok minden mutatóban jobbak, mint az autokrata, diktatórikus rendszerek. Akármit hazudnak róluk.

• Egy közepesen népszerű film, a Bad Boys elkészítése 130 millió dollárba került és 273 millió dollár volt a bevétel. A Blokád című magyar film másfél milliárd forintba került és eddig 23 millió forintot hozott. Ilyen hatékonyak vagyunk mi. De majd azt hazudják, hogy másfél millió látogató volt. Pontosan annyi, mint a Vadászati Világkiállításon.