Békevágy

Ha nem adunk és nem is engedjük át az ukránoknak szánt fegyvereket, akkor ezzel elősegítjük a békét. És azt is, hogy bármelyik megbomlott agyú diktátor akkor, és ott indítson háborút más országok ellen, lépje át hadsereggel a határokat és gyilkolja le az ott élő népeket, amikor csak akarja.

A Fidesz propagandisztikus fejtegetéseit kritikátlanul elfogadó csoportok imanapokat szerveznek a béke érdekében. Mi békepártiak vagyunk. Milyen szép. Bezzeg az ellenzékiek háborúpártiak. Legalábbis ezt hazudják öles betűk a plakátokon. Arról, hogy ezt a békét hogyan is érhetnénk el, soha egyetlen szó sem esik. Csak mantrázzák végtelenül, hogy nem kellene már embereknek meghalniuk, meg hogy valakik nagyon jól járnak ezzel a háborúval és ennek a töméntelen pénznek sokkal jobb helye lenne máshol. Milyen igaz. Az ügyes hazudozó nem teljes képtelenségeket hazudik, hanem olyasmit, aminek van igazságtartalma. Ami védhető. Ebben a Fidesz profi.

Hogyan érhetne véget a háború?

Például a Fidesz által preferált forgatókönyv szerint senki nem ad sem fegyvereket, sem pénzt, sem segítséget az ukránoknak, akik így rövid idő alatt kapitulálnak és elvesztenek az országukból néhány megyét. Nagy ügy. A Krím félszigetet már így is elvesztették, túlélik ezt is.

Vajon, ha a románok úgy döntenének, hogy katonai erővel elfoglalják Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyét, a magyar kormány akkor is békéről papolna? Hogy nem az a fontos, hogy ki támadott meg kit, hanem az, hogy béke legyen és hogy ne haljanak meg az emberek? Vagy pedig telesírná a világot, hogy micsoda vérlázító agresszió történt!

A háború végtelen egyszerűen és gyorsan befejeződhetne. Az oroszok szépen megfordulnak és hazatakarodnak. Vissza a nemzetközi szerződések által garantált határok mögé. És nem támadnak meg más országokat, hogy azok javait erővel elorozzák. Ez volna az igazi béke.