Tisztelet

• Orbán Viktor megköszönte a kormánypárti frakcióknak, hogy nem álltak fel a legismertebb orosz ellenzéki politikus Alekszej Navalnij tiszteletére – írja a hvg.hu. “Sovinisztáknak nem jár tisztelet.” – mondta. Agresszoroknak jár? Azokkal lehet vígan parolázni röplabda pályányi asztaloknál?

• A magyar kormány a határozott ígérete ellenére legutolsóként járult hozzá Svédország NATO csatlakozásához. Az ok: a svédek nem tisztelnek bennünket eléggé. Azzal, hogy másfél évig akadályoztuk a csatlakozásukat, biztosan kivívtuk a tiszteletüket. Mostantól ott segítenek nekünk, ahol csak tudnak.

• Más országoknak tiszteletben kell tartaniuk Magyarország szuverenitását. Külföldről ne jöhessen pártoknak vagy civil szervezeteknek anyagi támogatás. A magyar kormány küldhet külföldre anyagi támogatást, amivel befolyásolni igyekeznek a választásokat? Természetesen. Küld is. Nem is keveset. Az MKB Banktól kapott Marine Le Pen és pártja a Nemzeti Gyűlés 10,6 millió euró hitelt a kampányukhoz. Habony Árpád újság kiadót és TV társaságot vásárolt Szlovéniában, hogy a magyar kormány támogathassa a neki kedves Janez Jansát és a Szlovén Demokrata Pártot. Az akció nem volt túl sikeres, Jansa veszített a választásokon. Azt is elfelejtették, hogy amikor a Fidesz ellenzékben volt, akkor jelentős anyagi támogatásokat kaptak a német jobboldaltól. A mára ördögnek kikiáltott Soros György támogatásával tanult annak idején a Fidesz prominens személyeinek jelentős része. (Maga Orbán Viktor is.)