A média nélküli Fidesz

Rogán Antalt a miniszterelnök kabinetfőnökét megkérdezte egy riporter, hogy szerinte elég médiája van-e már a Fidesznek. Gondolkodás nélkül rávágta, hogy a Fidesznek nincsen médiája.

A tulajdonosi hátteret nem ismerhetem, de ha összes megyei lap ugyanazzal a címmel és szóról szóra ugyanazzal a szöveggel lehoz egy kormányt magasztaló vagy népszerűsítő cikket, az nyilván nem lehet a véletlen műve. Aki kiadta az ukázt, hogy ennek mindenhol meg kell jelennie, lehet, hogy de facto nem tulajdonos, de ő a főnök. A laptulajdonos főnöke is.

Ha a hatalom által felvásárolt Indexen megjelenik egy hír, hogy már több mint 20 ország csatlakozott ahhoz az orosz elszámolási rendszerhez, amelyet az oroszok a SWIFT helyettesítésére hoztak létre, akkor azt azonnal átveszi több mint egy tucat weboldal (origo.hu, eco.hu, vadhajtasok.hu, oroszhirek.hu, infostart.hu, szentkoronaradio.com, kuruc.info, profitline.hu, portfolio.hu, oldal.info, tudas.hu, napiujsag.hu, mandiner.hu, hir-most.hu, valutabank.hu, frissinfo.hu) Arra persze már nem veszik a fáradságot, hogy megnevezzék, melyik az a 20 ország. Elég, ha jó sok helyen azt sugallják, hogy az oroszoknak nincs is szükségük a SWIFT rendszerre, kitűnően elvannak a sajátjukkal is. Ami persze nem igaz, a McDonald’s helyett is van Vkuszno – i tocska (Finom és pont) gyorsétterem, de azért az közel sem ugyanaz.

2005-ben történt, hogy a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésről nyilvánosságra került egy Orbán Viktor által mondott mondat: “Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet”. (Végül a cég 41 milliós állami támogatást nyert el.)

Riporterek megkérdezték, hogy valóban elhangzott-e ez a mondat?

A válasz az volt, hogy semmiképp nem hangozhatott el ez a mondat a Kft. taggyűlésén, mert az az összejövetel nem taggyűlés volt.

Hiába mondták a riporterek, hogy nem az a lényeg, hogy taggyűlés volt-e vagy sem, hanem az, hogy elhangzott-e ez a mondat. Orbán pedig csak szajkózta, az egész egy nagy hazugság, mert ő bizony semmilyen taggyűlésen nem vett részt.

A soroksáriak aggódnak, hogy a kiszivárgott hírek szerint a kormány egy vegyianyag elosztó központot akar létesíteni Soroksáron. Ezt egy képviselő a parlamentben szóvá is tette. A kormányfő a válaszában kijelentette, hogy a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztó üzem nem fog épülni.

És így is lesz. Nem vegyianyag elosztó központ fog épülni, hanem vegyészeti anyagokat gyűjtő és szortírozó állomás. Vagy vegyi anyagokat gyűjtő és ellenőrző üzem.

A Fidesznek pedig nincs médiája.